Hatha yoga (Saswitha)

‘Ik nodig je uit om jezelf te zijn, je bewust te worden van je adem en naar binnen te keren’.

De stijl waarin ik lesgeef is Hatha Yoga en in het bijzonder de Saswitha Yoga. ‘Ha’ staat voor zon en ‘Tha’ staat voor maan en ‘Yoga’ is de verbinding tussen zon en maan. Met Hatha Yoga proberen we een eenheid te brengen in de zon- (onze mannelijke kant, naar buiten gericht zijn) en de maankant (onze vrouwelijke kant, naar binnen gericht zijn) die we allemaal in onszelf hebben.

Saswitha Yoga is een vorm van Hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn (geest) waarbij de adem de verbinding vormt. Lichaam, adem en bewustzijn zijn met elkaar verbonden en vormen een drie-eenheid. Als de adem rustig is, wordt de geest kalm en kan het lichaam ontspannen. Bij een kalme geest, wordt de adem rustig en het lichaam laat ontspanning toe. Wanneer je je lichaam ontspant, wordt de adem vanzelf rustig en de geest kalm.

Tijdens mijn lessen staat de adem als dragende kracht van de beweging centraal. Dit betekent dat ik je leer om te bewegen op het ritme van de adem en uiteindelijk in een verstilde yogahouding op de adem te blijven concentreren.

De adem wordt gezien als de levenskracht = energie = prāna. De adem is de weerspiegeling van de energie van het lichaam.

Mijn lessen zijn voor iedereen toegankelijk. Of je nu veel of weinig ervaring met yoga hebt of wel of niet lenig bent, het maakt niet uit, deze vorm van yoga is voor iedereen en een ieder kan op zijn eigen niveau meedoen. In mijn lessen besteed ik aandacht aan een veilige sfeer waardoor iedereen zich op zijn of haar gemak kan voelen, kan zijn en naar binnen kan keren.